“Help! Ik heb teveel koolhydraten gegeten”

Gisteren kreeg ik telefoon van een cliënt dat hij/zij (hierna verder als “ze genoemd) helemaal in de rats zat. Ze had veel te veel koolhydraten gegeten. Ze had wel 15,5% boven haar ingestelde macro’s naar binnen gewerkt! Ze kon er niet meer tegen en ze maakte zichzelf enorm ongerust. Van koolhydraten wordt je namelijk dik, ze voelde zich ook dikker en ze vond het zo moeilijk om “gezond” te eten. Als kers op de taart zei ze: “Ik ga stoppen met sporten en het “gezond” eten!”.

Dit is voor mij een uitdaging. Waarom? Omdat er in die boodschap zoveel kletskoek aan informatie zit die verkregen is door de media, voedsel goeroes met hun ingenieuze diëten,  social media fitgirls & boys, maar ook goed bedoelde boeken met de juiste informatie. Er is zo veel te vinden over voeding en “fitter” worden dat je er knetter en knetter gek van kan worden. Haar boodschap irriteerde me hierdoor en tegelijk was ik blij dat ze dit vertelde. Heel blij zelfs. Maar ongelooflijk hoe we worden beïnvloed door zogenaamde betrouwbare bronnen waarvan we de informatie voor waarheid aannemen.

“Ja, ook ik en menig andere professionals zijn hier in getuind.”

Maar, hier komt het. Het lichaam weet geen onderscheid te maken betreft de verschillende bronnen qua energie. Dat wil zeggen dat het lichaam reageert op de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt in welke vorm dan ook als we het hebben over vetafbraak of andersom.

Is het gezond om af en toe een frikandel te eten? Ja!

Let op, want nu gaat het echt los. Is 1 calorie van een komkommer hetzelfde als die van een gefrituurde frikandel in ossewit? Qua energie wel, qua voedingswaarde absoluut niet! (duh)

Is het gezond om af en toe een frikandel te eten? Ja! Hoe dan? Omdat jij en iedereen soms een prikkel nodig heeft dat je lekker en vet mag, maar vooral kàn eten.

Lieve mensen, wij worden niet dik van koolhydraten of vetten. Je wordt dik als je teveel eet. Dus als je meer consumeert dan dat je lichaam verbrand op een dag. Eet gevarieerd en hou het simpel. Zeker aan het begin van je afval avontuur of überhaupt als je bewuster wil gaan eten.

Neem alsjeblieft contact met me op als je hierover vragen hebt.