DE WEEGSCHAAL

Veel dames zijn al vanaf jonge leeftijd bezig met hun gewicht. Velen van hen ontwikkelen een ongezonde relatie met de weegschaal, waarbij hun stemming afhangt van het getalletje dat wordt weergegeven. 

Trust me, I’ve been there! Ik nam mijn weegschaal zelfs mee op vakantie. 

Laat ik beginnen met je te zeggen dat jouw waarde op geen enkele manier afhangt van je gewicht. Ook niet van je vetpercentage en eigenlijk, zegt jouw uiterlijk sowieso helemaal niets over wie jij van binnen bent. 

Dat gezegd hebbende, wil ik graag even verder inzoomen op de weegschaal. Een weegschaal geeft enkel aan hoeveel jouw botten, spiermassa, vetmassa en vocht op een bepaald moment tezamen wegen. Niets meer, niets minder. 
   
Op beide foto’s die je hier ziet, weeg ik 81kg. Zoals je kunt zien, is mijn lichaamcompositie totaal verschillend op deze foto’s. Op de linker foto heb ik meer vet, dan op de rechter foto en op de rechter foto heb ik meer spiermassa dan op de linker. Hierdoor weeg ik hetzelfde, maar zie ik er dus anders uit. 

Ook je vochtbalans kan van grote invloed zijn op je gewicht. Er zijn diverse factoren waardoor je meer vocht kunt vasthouden en je dus zwaarder kunt wegen. Dit kunnen zelfs enkele kilo’s meer zijn! Wat echter niet betekent dat je bent aangekomen en je vetmassa is toegenomen. 

Factoren die je gewicht beïnvloeden, zonder dat je daadwerkelijk bent aangekomen in vet: 
  
✅Slaapkwaliteit en kwantiteit   
✅Stress   
✅Hormonen (menstruatiecyclus)   
✅Zoutinname   
✅Koolhydraatinname   
✅Voedselvolume in je darmen   
✅Dehydratie    
   
De weegschaal kan een handige tool zijn om je progressie te monitoren, maar is dus zeker niet zaligmakend. Om deze reden leer ik mijn cliënten met een objectieve blik naar de weegschaal te kijken en gaan we oa uit van weekgemiddelden om te bepalen of we op de goede weg zijn.   
   
Laat jij je leiden door het getal op de weegschaal? Of kun jij hier objectief naar kijken? 

Groetjes,

Debbie Peverelli, The Lift

The Lift Debbie Peverelli