Is stretchen nou echt nodig en nuttig?

Stretchen nuttig?

Stretchen kan op vele manieren. Actief & passief. Welke tool zet je nou voor welk doel in?

Bij passief of actief stretchen is het verschil of je de spier stretcht door zelf de spier te bewegen of dat je een externe kracht gebruikt, zoals een muur, een bandje, de vloer of ’n andere persoon.

Bij statisch of dynamisch stretchen is het verschil of je de spier in beweging op rek brengt of dat je hem in een bepaalde positie stilhoudt.

Wanneer je de spier alleen maar passief en statisch op rek brengt, dan haal je eigenlijk spanning van de spier af. In andere woorden, je zorgt dat je je zenuwstelsel aanleert dat het veilig en oké is om in die positie te komen. Je ontspant de spier in die positie. Dit betekent niet dat je in die positie ook kracht kunt leveren.

Kortom, het is van belangrijk dat je een combinatie hebt van die twee aspecten. Je wilt in die uiterste posities kunnen komen, oftewel mobilisatie, maar je wilt ook zorgen dat je kracht kunt leveren in die uiterste posities, oftewel stabilisatie

Kortom, als we stretchen voor de training, dan willen we dit beiden bereiken. Ben je extreem stijf, dan kunnen we eventueel de spieren mobieler maken door een passieve stretch. We willen ze echter ten alle tijden op spanning brengen en activeren, zodat ze stabiliteit kunnen bieden tijdens het bewegen. Dit doen we middels een actieve, dynamische stretch.

Het verschilt dus persoon wat er daadwerkelijk nodig is. Heb je geen idee? Daar kunnen wij natuurlijk bij helpen in onze sportschool in Breda.

Cheers,
Lyenne

stretchen nodig nuttig of goed

Tips:

ℹ️ Je moet het als het ware zien alsof je 3 weerstandsbandjes hebt.

    • Een heel oud bandje, die lubbert en uitgerekt is. Je kunt hem heel ver uitrekken, maar hij veert ook nauwelijks meer terug. Veel mobiliteit, weinig stabiliteit.
    • Een heel nieuw bandje dat extreem stijf en moeilijk uit te rekken is. Weinig mobiliteit, veel stabiliteit.
    • Een gemiddeld bandje, die goed uit te rekken is, maar die ook automatisch weer goed terugveert. Zowel mobiliteit als stabiliteit.
stretchen nodig nuttig of goed breed
× Hoe kan ik je helpen?