“Jij kan echt elke dag eten wat je wilt, he?”

Hier een uiting die je wellicht herkent. En anders niet en heb je toch iets gelezen in plaats van plaatjes kieken op Insta, plus je bent op mijn website, wat dan weer de bedoeling is. Na dit stuk wil ik dan ook dat je mij belt om een afspraak in te plannen voor een intake. Waarom? Omdat ik eerlijk en transparant ben en jou geen valse beloftes voorschotel met: “Over 12 weken ben jij x aantal kilo’s kwijt”, maar dat terzijde.

Wow… ben je er nog?

Zolang ik leef op deze te gekke aardkloot hoor ik vaak het volgende: ” Hij/zij (hierna nader te noemen als “zij”) kan echt eten wat zij wilt en komt geen gram aan!”. Ik ga niet eens vragen of je dit herkent, want dat kan niet anders, tenzij jij uit Noord-Korea bent ontsnapt of jij bent die ene die in de Maastunnel de afgelopen 40 jaar vakantie heeft gevierd of simpelweg die persoon bent die alleen maar over zichzelf kan hebben en niet luistert naar anderen.

Als je nu besluit niet verder te lezen dan ben jij dus 1 van die personen. Just saying.

Terugkomend op die fameuze uitspraak. Meestal is de persoon die dit zegt niet al te best in shape of ze heeft een zelfbeeld dat ze denkt dat ze niet in shape is. Groot verschil met dezelfde eigenschappen in gedrag #interesting.

De persoon die alles kan eten en geen gram aankomt is geen personage uit de laatste MARVEL film genaamd “mega-metabol-woman!”. Ik ga het uitleggen en het is vrij simpel. Vraag eens aan de persoon wat zij doet op een dag/week. Haar dagelijkse activiteiten zijn ongetwijfeld aardig aan de hoge kant. Dit kan 1 van de redenen zijn waarom het lijkt alsof zij kan eten wat ze wil. Ze verbrand dus meer calorieën dan dat ze binnen krijgt door structureel elke dag te bewegen.

De dagelijkse activiteiten kunnen zijn. Met de fiets naar je werk gaan, een staand beroep, een fysiek zwaar beroep, nooit de lift nemen maar de trap of ze heeft een hond die 4x per dag uitgelaten moet worden, etc.

En dan heb je nog de Non-exercise activity thermogenesis ook wel NEAT genoemd. De hoeveelheid verbrande calorieën tijdens normale beweging. Dit zijn kleine bewegingen zoals van houding veranderen, tikken met je vingers, veel met je handen praten, etc.

Deze variant ken je ook wel: “Vroeger toen ik jong was kon ik echt alles eten”. Jaja, geef vroeger maar weer de schuld, maar vroeger speelde je op het schoolplein, had het vak gym, ging graag naar het zwembad, speelde oorlogje, zat wellicht op een sport, deed alles op de fiets of te voet, je ging op tijd naar je nest, je ouders gaven je 2 snoepjes per dag in plaats van 1 Tony Chocolonely met karamel & zeetzout, etc.

Eetgedrag kan trouwens ook een reden zijn. In jouw ogen eet deze persoon alles wat los en vast zit. Op een feestje drinkt zij je hele voorraad Corona’s op en je zelfgemaakte gevulde eitjes hebben de statafel niet eens gehaald. Maar hoe eet deze persoon de rest van de week? Grote kans dat ze de balans (zonder dat zij het door heeft) zo heeft dat zij standaard in haar week te weinig eet, wat ruimte laat voor dit soort uitschieters.

Kortom, er bestaat niemand die alles kan eten wat los en vast zit zonder maar een gram aan te komen. Het heeft altijd een reden waarom dit wel of niet gebeurt.

Daarnaast. Wat maakt het uit of deze persoon wel of niet alles kan eten? Houdt het jou tegen om actie te ondernemen? Demotiveert het jou dat jij het gevoel hebt om op een blad sla te moet knauwen en hij niet?

Ik zeg, nou en? Nou … fucking … en? Als jij fysiek iets wil bereiken, ga dan voor jouw doel met de middelen en manier van aanpak wat bij jou past. Go for it en vergelijk jezelf niet met andere.

Neem jouw doel serieus. Ga ervoor en ben er elke dag mee bezig, want dan ben je elke dag een stapje dichterbij. Een doel stellen is niet enkel het doel stellen, maar de stappen (vaak stapjes) bepalen en creëren zodat je er komt. Is dat makkelijk? Nee, waarschijnlijk niet, maar maak het niet te groot voor jezelf. Kan je het niet alleen? Dat is volstrekt begrijpelijk en zeker niet raar of gek. Jezelf coachen in iets nieuws is denk ik het moeilijkste wat er is. Een investering in jezelf is dan ook nooit kostbaar, in een 65 inch OLED daarentegen wel.

Zit ik mezelf nu schaamteloos te promoten? Ja en nee, want een goed boek kan je ook al helpen. Enkel praat deze niet terug en leert je niet hoe je eigen echt moet bewegen in de gym en daarbuiten en ontrafelt alle missconcepties die jij hebt over eten en supplementen.

Bedankt voor het lezen!